Existeixen documents que constaten l’activitat agrícola a Mas Gatell ja al segle XVI (1548) a mans de Petrus Gatell. Al llarg dels segles ha pertangut a la noblesa (Cecília d’Icard), entitats religioses (Monestirs de Sant Cugat) i als segles XIX i XX a diferents famílies (Joan Gatell, Isidre Roig, Miquel Puig i Marcel·lí Batet).
La finca constituïa unes 15 hectàrees cultivables, la majoria eren vinyes, encara que també hi havia camps de garrofers i d’oliveres. S’elaboraven principalment vins a granel i vi de base per a l’elaboració de cava en profunds cups revestits de ceràmica que encara es conserven avui en dia.
Des del final del segle XX la família Jiménez Ruiz prengueren les regnes de Mas Gatell i s’inicia la modernització de la finca, es construeix un innovador celler i s’amplien les vinyes fins a 35 hectàrees amb un clar objectiu: tractar amb delicadesa i de manera ecològica un raïm amb una gran història per poder oferir un cava exquisit.

A Mas Gatell es cultiven 35 hectàrees de vinyes de diverses varietats autòctones de la zona del Penedès. Varietats blanques: Macabeu, Xarel·lo, Parellada, Chardonay i Malvasía. Varietats tintes: Garnatxa, Monastrell i Pinot Noir. Els ceps són tractats seguint un mètode estrictament ecològic, no s’utilitzen ni herbicides ni pesticides, tan sols adob orgànic d’origen natural que permeten una adequada regulació biòtica i ambiental.
Fidels a la filosofia artesanal d’abans cuiden el creixement i la qualitat de les vinyes mitjançant una atenció personalitzada dels ceps que garanteixen l’òptim grau de maduració del raïm. Durant la fase final de maduració s’extrema la vigilància i mitjançant anàlisis de PH, grau de sucre i grau d’acidesa es determina el moment òptim de la verema. Arribat aquest moment es seleccionen els millors penjolls de raïm i es recullen de forma manual i es porten a la bodega, on els transformen en caves de gran qualitat, en els formats Initial, Ambrosía i Rosé.
Per aquesta gran tasca que desenvolupa, la Guia Gourmand designe “Cava de l’Any 2020” a Mas Gatell.