El passat dimarts a la nit es va donar el tret de sortida a “La Cuina dels Genis” amb una experiència artístico-gastronòmica immersiva única, que uneix gastronomia i art. És un recorregut sensorial pel territori que ha inspirat a quatre grans artistes universals com Antoni Gaudi, Joan Miró, Pau Casals i Pablo Picasso a través de la reinterpretació del seu llegat en les creacions culinàries de 12 cuiners de Reus, Mont-roig del Camp, El Vendrell i Horta de Sant Joan.

L’experiència ha estat coorganitzada per la Facultat de Turisme i Geografia de la Universitat Rovira i Virgili, l’Agència Catalana de Turisme, El Paisatge dels Genis i el Patronat Municipal de Turisme de Vila-seca, amb el suport de la Diputació de Tarragona, i és el resultat d’un procés creatiu i col·laboratiu de cuiners, productors agroalimentaris, gestors turístics i experts dels museus i centres d’interpretació del Paisatge dels Genis, dut a terme durant 15 mesos.

Segons va destacar Marta Nel·lo, degana de la Facultat de Turisme i Geografia, “l’ecosistema gastronòmic és un element important per treballar per la cohesió social i el sentiment de pertinença, a través de la cuina amb aliments autòctons arrelats al territori”.

L’experiència única de presentació de “La Cuina dels Genis” va tenir lloc al Castell de Vila-seca, un emblemàtic edifici d’origen medieval que aquest 2020 esdevindrà un referent cultural i de l’art contemporani al municipi.

Pere Segura, alcalde de Vila-seca va recordar que “quin millor aparador que aquest castell, punt estratègic del repoblament del Camp de Tarragona, que ens ha de permetre tastar nous plats excepcionals inspirats en el talent dels nostres genis i elaborats pels grans xefs de les nostres contrades”.

A l’experiència, en la que es van degustarar un total de 18 creacions gastronòmiques i 8 vins de les comarques tarragonines, hi van participar una quarantena de prescriptors turístics culturals i gastronòmics nacionals i internacionals.

A partir de la seva presentació, aquesta oferta que posa en valor la cultura gastronòmica del territori a través de la mirada dels artistes universals Antoni Gaudí, Joan Miró, Pau Casals i Pablo Picasso, s’incorpora a la “Ruta del Paisatge dels Genis” amb els plats creats als restaurants, experiències gastronòmiques, un logotip identificatiu, un nou espai al web del Paisatge dels Genis i una campanya de promoció, que s’inicia amb dos viatges de premsa amb els prescriptors participants a l’experiència.

El Paisatge dels Genis és una oferta de turisme cultural a Costa Daurada i Terres de l’Ebre impulsada pels Ajuntaments de Reus, Mont-roig del Camp, El Vendrell i Horta de Sant Joan juntament amb el Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona, i gestionada amb la col·laboració del Departament d’Innovació Turística del centre tecnològic Eurecat.

Com assenyala Meritxell Roigé, presidenta del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona, La Cuina dels Genis és “la culminació d’una feina conjunta que des del Patronat de Turisme de la Diputació impulsem per crear productes especialitzats que ens permeten ser més competitius, oferir una oferta diferenciada i estimular l’activitat turística de la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre”.

Després de 8 anys de treball des de l’Oficina Tècnica del Paisatge dels Genis per a la creació de la marca i de producte de turisme cultural dirigit al mercat català, la incorporació de “La Cuina dels Genis” obre l’oportunitat de captar nous mercats a la resta d’Espanya i a nivell internacional, així com perfils de turistes amants de la gastronomia.

Durant l’any s’elaborarà un calendari gastronòmic al Paisatge dels Genis, que comptarà amb noves programacions com ‘El mes de març Picassià’ amb activitats gastronòmiques i culturals a Horta de Sant Joan i d’altres jornades ja consolidades, com la del calçot a Mont-roig aquest mes de febrer.

L’experiència de presentació de “La Cuina dels Genis” compta amb la col·laboració de l’Associació Hotelera Salou-Cambrils-La Pineda i el patrocini d’Estrella Damm amb un grup de cuiners, Roger Murtró, Ferran Cerro, Josep Moreno i Ismael Chamorro, que han creat un còctel per a l’ocasió a partir del vermut de Reus i Estrella Damm.

Fotos: El Paisatge dels Genis /Adriana Abella i Geografia de la URV / J. Manel Raigal