El Centre Cívic Cal Cego de Cunit ha acollit aquest dimarts l’acte d’inauguració oficial de la Ruta del Xató 2025-2026, un projecte gastronòmic i turístic que uneix territori, cuina i cultura al voltant d’un dels plats més emblemàtics del Gran Penedès.
L’alcalde de Cunit, Jaume Casañas, ha donant la benvinguda als participants posant en valor la Ruta del Xató com a iniciativa que reforça la identitat gastronòmica del Penedès i del Garraf, subratllant el compromís de Cunit amb els projectes que impulsen el turisme sostenible i la promoció del territori dins la nova vegueria del Penedès.
Gessamí Caramés, nova ambaixadora de la Ruta del Xató
Un dels moments més esperats de l’acte ha estat el lliurament simbòlic del morter a la nova ambaixadora de la temporada, la calera Gessamí Caramés, cuinera i comunicadora gastronòmica reconeguda pel seu estil proper i la seva capacitat per reinterpretar la cuina tradicional.

El president de la Ruta del Xató, Jordi Gasol, ha estat l’encarregat de donar-li la benvinguda oficial, explicant el significat del morter com a símbol del relleu i de la tradició gastronòmica que representa aquest projecte col·lectiu.
Noves incorporacions a la Ruta del Xató
El president Jordi Gasol ha anunciat, a més, la incorporació de tres noves poblacions a la Ruta del Xató: Cubelles, la Bisbal del Penedès i Sant Pere de Ribes, ampliant així l’abast d’aquest projecte.

Gasol ha volgut posar en valor l’esperit fundacional de la Ruta del Xató i ha agraït la col·laboració dels municipis, gremis i professionals de la restauració que en fan possible la continuïtat.
Cloenda amb degustació dels vins DO Penedès
La cloenda ha inclòs l’agraïment als patrocinadors de la Ruta del Xató, especialment a la DO Penedès, i el lliurament de diplomes als cuiners i restauradors participants. Els assistents han pogut degustar diferents versions del xató representatives de cada municipi, acompanyades pels vins de la DO Penedès, en un ambient festiu.
